Uudet aseet taistelussa melanoomaa vastaan 

Melanoomat ovat yleisiä ihokasvaimia kimohevosilla ja niitä esiintyy vain äärimmäisen harvoin muun värisillä hevosilla. Melanoomakasvaimen ulkonäkö on hyvin tyypillinen ja siten helposti tunnistettavissa. Se on yleensä pyöreä, koholla oleva ja musta. Koko voi olla nuppineulanpään kokoisesta jopa useiden kymmenien senttien kokoiseen. Melanoomia alkaa ilmestyä yleensä 5 vuoden iässä ja 15 vuoden iässä 80% kimohevosilla on näkyviä melanoomakasvaimia. Useimmiten kasvaimet ovat hännän alla ja peräaukon sekä sukupuolielinten ympärillä. Kasvaimia voi myös olla pään alueella, erityisesti huulissa ja sylkirauhasissa. Melanoomat kasvavat pikkuhiljaa suuremmiksi ja infektoituvat herkästi, ovat mahdollisesti kipeitä ja vuotavat sekä saattavat jopa tukkia peräsuolen. Useimmat melanoomat eivät lähetä etäpesäkkeitä muihin elimiin, mutta tämäkin on mahdollista. 

Valitettavasti melanooman kehittymistä ei voi estää millään lailla. Toisin kun ihmisillä, auringonvalolle altistumisen ei ajatella lisäävän melanooman syntymistä. Tosin hevoset, joilla on vuotavia kasvaimia vaativat suojaa ötököitä vastaan vähentämään haavaumien infektoitumisriskiä. 

Melanooman hoidon uudet tuulet 

Nykyään voimme tarjota uuden aseen melanoomia vastaan, immunoterapian. Siinä tarkoituksena on saada elimistö hylkimään kasvainta ja sitä kautta pysäyttää kasvainten kasvu tai jopa saada ne pienenemään/häviämään täysin. Tämän hoitomuodon isot hyödyt ovat sen turvallisuus sekä se, että se tehoaa hevosen kaikkiin melanoomakasvaimiin yhtäaikaisesti. Tällä hetkellä Suomessa on saatavilla kaksi hieman erilailla toimivaa rokotetta, Oncept ja APAVAC. 

Hyvinkään Hevossairaalassa hoidetaan tällä hetkellä yhtä hevosta APAVAC-rokotteella. Tällä 17-vuotiaalla kimoruunalla oli ollut jo jonkin aikaa liikkumishaluttomuutta ja muita ruuansulatuskanavavaivaan liittyviä oireita. Ähkyn yhteydessä huomattiin peräsuolessa olevan melanooma-kasvaimen kasvaneen niin suureksi, että se häiritsi/esti hevosen ulostamista. Kasvainta oli pienennetty ensin kirurgisesti ja tämän jälkeen aloitettiin APAVAC-rokotteet. Hevonen on saanut nyt useamman rokotesarjan ja kasvain on pienentynyt merkittävästi kooltaan. Jää nähtäväksi pitääkö rokotteita jatkaa hevosen loppuelämän kuten Onceptia, mutta tällä hetkellä sekä omistaja että eläinlääkäri ovat varovaisen toiveikkaita. Tästä hevosesta mainittakoon vielä se, että sen ansiosta saatiin myös Oncept-rokotteelle luvat Suomessa :)

camillolaidun.jpg

Melanoomat ovat useimmiten kimohevosten vaivoja

camillo.jpg

Melanoomat löytyvät usein hännän alta, tällä hevosella myös peräsuolen sisäpuolelta

Jonnasta tupla-diplomaatti!!

Tänään juhlimme eläinlääkäriämme Jonna Jokisaloa, joka on saanut valmiiksi toisen amerikkalaisen erikoistumistutkintonsa. Jonna oli ennestään amerikkalainen hevosten sisätautispesialisti (Diplomate ACVIM) ja nyt siis myös amerikkalainen hevosten tehohoitospesialisti (Diplomate ACVECC). Jonna on ensimmäisen pohjoismaalainen hevoseläinlääkäri, joka on suorittanut tämä vaativan tutkinnon. 

Hevoseläinlääkäreillä on kolme tapaa erikoistua. Suomessa voi suorittaa hevossairauksien erikoiseläinlääkäritutkinnon. Britannissa voi tehdä kapeampialaisia erikoistumistutkintoja ns. sertifikaatteja esim. ortopediassa. Arvostetuimmat erikoistumistutkinnot ovat eurooppalaiset ja amerikkalaiset diplomaattitutkinnot. Hevosilla diplomaattitutkintoja voi suorittaa kirurgiassa, sisätaudeissa, lisääntymistieteessä ja tehohoidossa. Diplomaattitutkintoon kuuluu 3-vuotinen harjoittelujakso tähän soveltuvassa hevossairaalassa, julkaisu kansaivälisessä eläinlääketieteenalan lehdessä sekä vaativa tentti. 

ONNEA JONNA!Kira ja Olli SEP-päivillä

Suomen Eläinlääkäripraktikot ry järjesti koulutuspäivät Naantalissa 17.-18.3.                   

Hyvinkään Hevossairaalan Olli Mäkelä ja Kira Kanerva olivat koulutuksessa hakemassa lisäoppia kilpahevosten hoidosta ja lääkinnästä sekä ylempien hengitysteiden ongelmista.

 

Näin alkuvuodesta on jokaisen kilpailijan ja hevosenomistajan hyvä kerrata lääkityssäännöt sekä tarkistaa mahdolliset uudet sääntömuutokset.

Ratsut: http://inside.fei.org/fei/cleansport/horses

Ratsut: http://www.ratsastus.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/ratsastajainliitto/embeds/ratsastajainliittowwwstructure/231273_KS_I_2018_muokattu12032018.pdf

Ravurit: http://www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/ravihevosen_hyvinvointiohjelma/ravihevosen_laakinta/laakintaohje

 

PÄIVYSTYS

Tänään se alkaa, nimittäin Hyvinkään Hevossairaalan kiertävä päivystys. Jatkossa hoidamme akuutteja potilastapauksia suoraan kotitallilla keski-uudenmaan alueella päivystysaikana.

Erikseen sovittaessa hevonen voidaan tutkia ja hoitaa sairaalalla ja kotiuttaa tutkimusten jälkeen. Päivystysaluetta ovat ainakin Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Kerava ja Sipoo. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan hoidamme myös kauempana olevia potilaita esim. Riihimäen, Mäntsälän, Lopen ja Hausjärven alueella. 

Tavoitatte meidät vuorokauden ympäri tutusta numerosta 0600- 182 81.

Oikein ihanaa ystävänpäivää kaikille!