Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto

Huolehtimalla hevosesi perusterveydenhuollosta vältyt monelta ikävältä yllätykseltä. Meiltä voit varata hevosellesi terveystarkastuksen, jonka yhteydessä hevoselle tehdään kliininen yleistutkimus ja sen rokotustilanne sekä loishäätöstatus tarkistetaan. Tarvittaessa otetaan myös verinäyte. Samalla voit keskustella eläinlääkärin kanssa ruokintaan, kengitykseen ja liikuntaan tai muuhun terveydelliseen pulmaan liittyen.

Urheiluhevosen ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon kuuluu myös säännöllinen eläinlääkärin suorittama hevosen arviointi liikkeessä (juoksuttaen, ratsain tai ajaen), jotta mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa ja selvitään vähäisin hoidoin. Mikäli haluat että hevonen katsotaan myös liikkeessä terveystarkastuksen yhteydessä, valitse palveluksi ortopedinen terveystarkastus.

 
 
DSC06736.jpg

ROKOTUKSET

Kaikki hevoset tulisi suojata rokottamalla jäykkäkouristusta eli tetanusta vastaan vähintään kahden vuoden välein sen jälkeen kun perusrokotukset noin kuukauden välein on annettu. Kilpailevilta hevosilta vaaditaan säännöllinen rokottaminen influenssaa vastaan lajin/tason vaatimusten mukaan. Tarkistathan ajantasaiset rokotussäännöt Hippoksen, SRL:n tai FEI:n sivuilta. Mikäli matkustat, valmentaudut tai kilpailet aktiivisesti, on suositeltavaa suojata hevonen rokottamalla influenssaa sekä herpestä vastaan puolen vuoden välein.

Suosituksena on, että varsojen rokotukset aloitetaan noin puolen vuoden iässä ja jatketaan alla olevien ohjeiden mukaan.

Rokotusohjelma ratsut (SRL:n säännöt) päivitetty 1.1.2024

  • ensimmäinen perusrokote

  • toinen perusrokote 21-60 vrk ensimmäisestä rokotteesta

  • tehosterokote 6 kk 21 vrk kuluttua toisesta rokotteesta

  • tämän jälkeen tehosterokote vuosittain (viimeistään 12 kk/365 vrk välein)

  • huomioitava, että kansainvälisiin kilpailuihin osallistuttaessa edellisestä rokotuksesta saa olla kulunut enintään 6 kk + 21 vrk

  • hevonen saa osallistua kilpailuihin kun toisesta perusrokotuksesta on kulunut 7 vrk

  • rokotuksen doping-varoaika 7 vrk

Ravihevoset (Hippoksen säännöt) päivitetty 1.1.2021

  • ensimmäinen perusrokote

  • toinen perusrokote 21-60 vrk ensimmäisestä rokotteesta

  • ikäluokasta 2020 alkaen tehosterokote 120-180 vrk kuluttua toisesta rokotteesta

  • tämän jälkeen vuosittainen rokotus viimeistään 12 kk (365 vrk) välein

  • jos vuosittainen tehosterokotus jää antamatta, päättyy hevosen kilpailuoikeus 12 kk kuluttua edellisestä rokotteesta

  • hevosen kilpailuoikeus palautuu, kun se on saanut kaksi perusrokotusta 21-60 vrk välein.

  • hevonen saa siis kilpailuoikeiden toisen perusrokotteen jälkeen

  • ulkomailla kilpailevien hevosien suositellaan rokotettavaksi puolen vuoden välein

  • rokotuksen doping-varoaika 5 vrk

Influenssa- ja tetanusrokotusten lisäksi hevosia voidaan rokottaa myös herpestä vastaan. Herpesrokotteen antama suoja on erityisen tärkeä tiineille tammoille luomisten ehkäisyyn ja rokote annetaan tammalle tiineyskuukausina 5, 7 ja 9. Hengitystieinfektioiden osalta perusrokotukset voidaan antaa ensin 3-6 viikon välein ja sitten tehosterokotukset 6 kk välein.

 
DSC06788.jpg

SUUNNITELMALLINEN LOISHÄÄTÖ

Sisäloisten vastaiseen taisteluun kuuluu hevosen ympäristön pitäminen mahdollisimman puhtaana loisista (tarhojen säännöllinen puhdistus ulosteesta) sekä eläinlääkärin kanssa yhdessä laadittu tallikohtainen loishäätösuunnitelma. Erityisesti varsojen ja nuorten hevosten säännöllinen loishäätö on tärkeä osa ähkyjen ja ripulin ennaltaehkäisyä. Aikuiselle hevoselle riittää vuosittainen matolääkitys, mikäli ulostenäytteissä ei ole esiintynyt merkittävää määrää madonmunia.

Nyt saatavilla myös sylkitestit heisimatomääritykseen. Tällöin voidaan luotettavasti edelleen vähentää madottamista mikäli hevosella ei esiinny vasta-aineita heisimatoja vastaan. Testiä voi tiedustella Hyvinkään Hevossairaalasta.

 
DSC07293.jpg

MUUTA

Hevosen suu on suositeltavaa tutkia noin puolen vuoden välein. Suun tutkimuksessa arvioidaan purenta sekä hampaiden ja limakalvojen kunto. Hyvä suuntutkimus suoritetaan rauhoituksessa, hyvän valon ja peilin tai tähystimen avustuksella. Samassa yhteydessä raspataan mahdolliset kiillepiikit, optimoidaan purenta sekä tarvittaessa tehdään yksilöllinen hampaidenhoidon jatkohoitosuunnitelma, jotta ongelmilta (purentavirheet, limakalvovauriot, diasteemat, hampaiden reikiintyminen jne.) vältyttäisiin tai mikäli lisädiagnostiikkaa kuten röntgenkuvia tarvitaan.