Hippos 5/2023

Kurkkaus nuoren hevosen suuhun

Varsan ja nuoren hevosen hampaiden vaihtumista kannattaa seurata säännöllisesti ja hoidattaa ongelmat ajoissa. Nuoren hevosen suussa tapahtuu paljon. Hampaita puhkeaa ja vaihtuu, ja kuolaimia aletaan sovitella usein jo toisen elinvuoden aikana. Säännölliset suun tutkimukset kannattaa aloittaa noin vuoden iässä tai aiemmin mikäli hevosella on oireita suusta. Varsan keskimmäiset etuhampaat puhkeavat tavallisesti viikon iässä ja kolme ensimmäistä poskihammasta sekä toiset etuhampaat kahteen kuukauteen mennessä. Reunimmaiset etuhampaat puhkeavat 6–9 kuukauden iässä. Nämä 12 maitohammasta vaihtuvat 2,5–4,5 vuoden iässä. Kolme viimeistä poskihammasta puhkeavat vasta 1–5 vuoden iässä. Puhkeamisessa on jonkin verran rotukohtaista vaihtelua esim. Minishetlanninponeilla ja aaseilla puhkeaminen tapahtuu hieman myöhemmin kuin isommilla roduilla. Noin 3–4 vuoden iässä hevosen alaleuan luun alapinnalla todetaan usein symmetriset muhkurat. Nämä liittyvät toisten ja kolmansien poskihampaiden vaihtumiseen. Useimmiten tähän ei kuitenkaan liity ongelmaa. Tilanne korjaantuu ajan kanssa, kun leukaluut kasvavat ja hampaat vaihtuvat ja pääsevät puhkeamaan suuhun. Myös yläleuan luussa voi olla vastaavaa kohoumaa, mutta se ei ole yhtä selvästi huomattavissa pään lihasten takia.

Oireita hampaiden vaihtumisesta?

Hampaat voivat vaihtua huomaamatta ja oireettomasti. Kuitenkin erityisesti irtoamassa olevat poskihampaiden maitohampaat, eli niin sanotut ratsastavat maitohampaat, voivat aiheuttaa kipua pureskellessa. Oireina voidaan nähdä muun muassa heinän tiputtelua, syömättömyyttä, pään ravistelua tai kuolaimen vastustelua. Heiluvat maitohampaat, joiden alle kertyy usein rehua, voidaan poistaa rauhoituksessa. Etuhampaissa maitohampaat voivat jäädä irtoamatta, jolloin pysyvät hampaat puhkeavat usein niiden taakse. Myös etumaitohampaat voidaan poistaa rauhoituksessa.

Sudenhampaat hammaslomassa

Noin vuoden ikään mennessä useilla hevosilla puhkeaa ensimmäisten poskihampaiden eteen yläleukaan ja toisinaan myös alaleukaan pienet hampaat, joita kutsutaan sudenhampaiksi. Osa sudenhampaista voi irrota itsekseen ensimmäisen poskihampaan vaihtumisen yhteydessä noin 2,5 vuoden iässä. Sudenhampaat eivät ole hevoselle ongelma. Ne kuitenkin poistetaan usein, koska ne sijaitsevat kuolaimen kohdalla hammaslomassa. Sudenhammas voi myös olla puhkeamaton ja se voi aiheuttaa kuolainongelmia. Puhkeamaton sudenhammas tuntuu kovalta kohoumalta hammaslomassa, useammin ylä- kuin alaleuassa. Sudenhampaan muoto ja juuren pituus vaihtelevat. Poistossa on erityisen tärkeää, että koko juuri poistetaan. Mikäli juuri murtuu poistossa, paraneminen on kontrolloitava. Juuren fragmentit eli osat voivat myös aiheuttaa ongelmia kuolaimen kanssa.

Nuorten hevosten hammassairauksia

Nuoren hevosen hampaissa voi olla samoja sairauksia kuin aikuistenkin, kuten juuritulehduksia, murtumia, diasteemoja ja harvinaisena kasvaimia. Nuoret hevoset ovat myös alttiita tapaturmille, joten erilaisia traumaperäisiä ongelmia todetaan usein. Nuorilla hevosilla hampaan apikaali- eli juurenkärjen alueen tulehdus kehittyy useammin verenkierron välityksellä, kun taas vanhemmilla hevosilla tavallisempaa on esimerkiksi hampaan murtumasta johtuva tulehdus. Tällainen tulehdus voi kehittyä myös puhkeamattomaan hampaaseen. Maitohampaiden murtumat ovat useammin helppohoitoisia kuin pysyvien hampaiden. Hoito on sitä vaativampaa, mitä pidempi aika maitohampaan normaaliin vaihtumiseen on. Nuorilla hevosilla hampaiden vaihtumisesta aiheutuneet diasteemat eli rehukertymät hampaiden väleissä voidaan usein hoitaa suun huuhtelulla ja purennan hiomisella. Nuorilla hevosilla todetaan toisinaan myös hammaspuutoksia, ylimääräisiä hampaita sekä vääriin paikkoihin tai asentoihin puhjenneita tai puhkeamattomia hampaita. Näissä tapauksissa on tärkeää arvioida epänormaalin hampaan vaikutus muiden hampaiden puhkeamiselle ja mahdollinen kipu tai tulehdus. Röntgenkuvista saadaan usein tarvittavaa lisätietoa. Hammasperäisistä kasvaimista odontogeeninen fibrooma on tyypillisesti juuri nuorten hevosten sairaus.

Hampaiden puhkeaminen

Varsan syntyessä valmiina ovat puhkeamaan keskimmäiset etuhampaat (numero 1) ja kolme poskihammasta (numerot 6–8) jokaisessa leukaneljänneksessä. Keskimmäiset etuhampaat puhkeavat tavallisesti viikon kuluessa syntymästä. Kolme ensimmäistä poskihammasta ja toiset etuhampaat (numero 2) puhkeavat ensimmäisten elinviikkojen aikana, viimeistään kahteen kuukauteen mennessä. Reunimmaiset etuhampaat (numero 3) puhkeavat 6–9 kuukauden iässä. Kolme viimeistä poskihammasta (numerot 9–11) puhkeavat suoraan pysyvinä. Ensimmäinen vasta noin 1, keskimmäinen 1 ja takimmainen 3,5–5 vuoden iässä.

Hampaiden vaihtuminen

Hevosella on yhteensä 12 maitohammasta, jotka vaihtuvat tyypillisesti 2,5– 4,5 vuoden iässä. Ensimmäisinä noin 2,5 vuoden iässä vaihtuvat keskimmäiset etuhampaat ja ensimmäiset poskihampaat. Noin 3 vuoden iässä vaihtuvat toiset poskihampaat ja 3,5–4 vuoden iässä toiset etuhampaat ja kolmannet poskihampaat. Viimeisinä vaihtuvat reunimmaiset, kolmannet etuhampaat. Kolme viimeistä poskihammasta, kulmahampaat ja sudenhampaat eivät vaihdu.

ELL Elina Koskenranta, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri