Kirurgia ja ortopedia

 
 
palvelut - ortopedia - ruunaukset.jpg

RUUNAUKSET

Ruunauksia tehdään kaikkina vuodenaikoina. Teemme kaikki ruunaukset nukutuksessa ja suljetulla tekniikalla, jonka jälkihoito on helppoa. Leikkaushaava ei vaadi kotona jatkohoitoa, tarkkailua lukuunottamatta. Teemme myös piilokives-leikkauksia, ilmoitathan ajanvarauksen yhteydessä, mikäli hevosella on todettu piilokives. 

Ruunauksen jälkeen hevonen pidetään levossa ja kontrolloidulla kävelyliikunnalla kahden viikon ajan, ensimmäinen viikko karsinassa, toinen viikko pienessä tarhassa. Tämän jälkeen hevonen voi asteittain palata normaali liikuntaan. 

 
palvelut - ortopedia - nivelten.jpg

NIVELTEN TÄHYSTYSLEIKKAUKSET ELI ARTROSKOPIA

Tähystysleikkaukset tehdään nukutuksessa. Tyypillisesti tähystysleikkauksessa poistetaan nivelensisäinen irtopala. Artroskopiaa voidaan käyttää myös diagnostisena apukeinona mm epäiltäessä nivelrustovauriota. Jatkohoito ja toipumisaika ovat yksilökohtaisia riippuen leikkauksen syystä ja löydöksistä. 
Niveltähystys voidaan tehdä ruunauksen yhteydessä.

 
palvelut - ennaltaehkäisevä - ostotarkastus.jpeg

ONTUMATUTKIMUKSET

Ontumatutkimuksessa hevonen arvioidaan liikkeessä, klinikan juoksutuskäytävällä sekä liinassa kelistä riippuen joko ulkona tai maneesilla. Monesti ontumatutkimuksessa on tarpeen esittää hevonen myös ratsain. Ontumatutkimuksessa hevoselle tehdään myös taivutuskoe. Varaathan ontumatutkimukseen mukaan suitsien ja juoksutusliinan lisäksi ratsastusvälineet. Ilmoitathan aikaa varatessasi, mikäli mukana ei ole henkilöä, joka pystyy hevosta juoksuttamaan. 
Epätyypillisimpien ja ajoittain esiintyvien ongelmien selvittämisen apuna, voidaan käyttää videokuvaamista, yritä kuvata hevosta silloin kuin ongelma ilmenee (esim head shaking, ajoittainen ontuminen, hyppyyn liittyvät ongelmat jne). 

Ravihevosten suoritukset näkee useimmiten netin arkistoista.

 
palvelut - ortopedia - muupäivä.jpg

MUU PÄIVÄKIRURGIA

Teemme klinikalla myös muita päiväkirurgisia toimenpiteitä (esim. tukisiteen katkaisut, silmänpoistot, murtumien korjaukset, ihokasvainten poistot ja sekvesterien poistot), toimenpiteestä riippuen kirurgia tehdään joko nukutuksessa tai seisoen rauhoituksessa ja puudutuksessa, kysy lisätietoja klinikalta.

 
palvelut - ortopedia - diagnostinen.jpg

DIAGNOSTINEN KUVANTAMINEN (röntgen- ja ultraäänitutkimus)

Röntgentutkimuksella voidaan kuvata hevosen luustoa, niveliä ja vatsaonteloa. Tyypillisemmin kuvauskohteena ovat hevosen raajat, selkä sekä vatsaontelo (hiekkakuvaus). Tutkimus on hevoselle kivuton, mutta rauhoitus on useimmiten tarpeen. Kun hevonen seisoo rauhallisesti paikallaan, kuvista tulee paremman laatuisia ja tarkempia. Röntgentutkimuksessa hevosen kiinnipitäjän tulee olla yli 18-vuotias. 

Ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia mm hevosen jänteitä, vatsaonteloa, lisääntymiselimiä sekä selän-ja lantionrakenteita, sitä voidaan käyttää myös apuna monissa muissa tutkimuksissa. 
Teemme röntgen-ja ultraäänitutkimuksia myös tallikäynneillä. 

 
palvelut - ortopedia - skintigrafia.jpg

SKINTIGRAFIA (päivitys 26.8.2019 SKINTIGRAFIAA EI VOIDA TOISTAISEKSI TEHDÄ ULKOISISTA SYISTÄ JOHTUEN)

Skintigrafia on herkkä tutkimusmenetelmä, joka paljastaa luuston ja nivelten vauriokohdat. Skintigrafiaa käytetään esimerkiksi hevosen ontuman diagnosointiin, mikäli ultraääni-tai röntgentutkimus ei anna riittävästi tietoa. 
Luuston gammakuvaus (skintigrafia) on isotooppitutkimus, jossa voidaan selvittää luuston verenkierron ja aineenvaihdunnan muutoksia. Hevosen verenkiertoon annetaan radioaktiivista merkkiainetta, joka hakeutuu luustoon. Gammakameralla otetaan tarvittava määrä kuvia eri suunnista ja selvitetään merkkiaineen jakautumista luustossa ja nivelissä. Näin saadaan tietoa erilaisista luu-ja nivelsairauksista, kuten luutulehdukset, niveltulehdukset, kulumamuutokset ja luukasvaimet. 

Skintigrafiatutkimus tehdään rauhoitetulle hevoselle ja se on hevoselle turvallinen- varjoaine puoliintuu nopeasti ja erittyy hevosen virtsan mukana pois elimistöstä. Tutkimuksen hinta vaihtelee 1000-1500 euron välillä. 

Kun tuot hevosen skintigafiaan: 
Skintigrafiaan tuotu hevonen pidetään sairaalassa 2 vuorokautta (2 yöpymistä). Hevonen tuodaan sairaalaan tutkimusta edeltävänä päivänä ja se pidetään yön yli infrapunalämmitetyssä karsinassa. Tällä varmistetaan alaraajojen riittävä verenkierto seuraavana päivänä tehtävän tutkimuksen ajaksi. Kuvauksen jälkeen hevonen pidetään sairaalassa eristyksissä vajaan vuorokauden ajan säteilyn takia. 
 

 
jaska ja sairaskengitys.jpg

SAIRASKENGITYS

Kengittäjä Jaska Granström tekee klinikalla sairas kengityksiä useampana päivänä viikossa. Sairas kengitys tehdään yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Oikeanlaista kengitystä varten alaraajoista otetaan röntgenkuvat mm varvas-akselin ja pohjan paksuuden selvittämiseksi. Sairas kengitystä käytetään apuna mm. alaraajasta aiheutuvien ontumien hoidossa, ohutpohjaisilla hevosilla, kaviokuume-hevosilla sekä varsojen jalka-asentojen korjauksessa.