Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto

Huolehtimalla hevosesi perusterveydenhuollosta vältyt monelta ikävältä yllätykseltä. Terveyskäynnin yhteydessä hevoselle tehdään kliininen yleistutkimus ja sen rokotustilanne sekä loishäätöstatus tarkistetaan. Tarvittaessa otetaan myös verinäyte. Samalla voit keskustella eläinlääkärin kanssa ruokintaan, kengitykseen ja liikuntaan tai muuhun terveydelliseen pulmaan liittyen. 

 
 
palvelut - ennaltaehkäisevä - rokotus.jpeg

ROKOTUKSET

Kaikki hevoset tulisi suojata rokottamalla jäykkäkouristusta eli tetanusta vastaan vähintään kahden vuoden välein. Kilpailevilta hevosilta vaaditaan säännöllinen rokottaminen influenssaa vastaan lajin/tason vaatimusten mukaan. Tarkistathan ajantasaiset rokottamissäännöt Hippoksen, SRL:n tai FEI:n sivuilta. Mikäli matkustat, valmentaudut tai kilpailet aktiivisesti, on suositeltavaa suojata hevonen rokottamalla influenssaa sekä herpestä vastaan puolen vuoden välein.

 
palvelut - ennaltaehkäisevä - loishäätö.jpeg

SUUNNITELMALLINEN LOISHÄÄTÖ

Sisäloisten vastaiseen taisteluun kuuluu hevosen ympäristön pitäminen mahdollisimman puhtaana loisista sekä eläinlääkärin kanssa yhdessä laadittu tallikohtainen loishäätösuunnitelma. Erityisesti varsojen ja nuorten hevosten säännöllinen loishäätö kuuluu tärkeänä osana ähkyjen ja ripulin ennaltaehkäisyyn. Aikuiselle hevoselle riittää vuosittainen matolääkitys, mikäli ulostenäytteissä ei ole esiintynyt merkittävää määrää madonmunia.

 
palvelut - ennaltaehkäisevä - ostotarkastus.jpeg

MUUTA

Hevosen suu on suositeltavaa tutkia noin puolen vuoden välein. Suun tutkimuksessa arvioidaan purenta sekä hampaiden ja limakalvojen kunto. Samassa yhteydessä raspataan mahdolliset kiillepiikit sekä tarvittaessa tehdään yksilöllinen hampaiden jatkohoitosuunnitelma, jotta ongelmilta (purentavirheet, limakalvovauriot, diasteemat, hampaiden reikiintyminen jne.) vältyttäisiin.

Urheiluhevosen ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon kuuluu myös säännöllinen eläinlääkärin suorittama hevosen arviointi liikkeessä (juoksuttaen, ratsain tai ajaen), jotta mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa ja selvitään vähäisin hoidoin.