Joulukalenterin 23. luukku

Tarkempi testi hevosen Cushingin taudin diagnosointiin.

PPID (pituitary pars intermedia dysfunction)-oireyhtymä tunnetaan paremmin nimellä hevosen Cushingin tauti. Tässä sairaudessa aivojen rappeutuminen johtaa aivojen välittäjäaineen, dopamiinin, pitoisuuden laskuun, mikä puolestaan johtaa hormonien ja muiden aineiden liikaeritykseen aivolisäkkeestä. Nämä hormonit aiheuttavat sairastuneissa hevosissa nähtävät kliiniset oireet. Yleisin oire on pitkä, mahdollisesti kihartuva karvapeite ja erityisesti huonosti vaihtuva talvikarva. Tyypillisiä ensioireita ovat myös pömpöttävä maha sekä ylälinjan häviäminen, joista molemmat johtuvat vähentyneestä lihasmassasta ja lihasvoiman vähenemisestä. Ehdottomasti vakavin PPID:n kliininen oire on kaviokuume.

Sairautta tulisi epäillä erityisesti, mikäli ikääntyvällä hevosella on kaviokuume, pitkä karva tai toistuvia infektioita. Eläinlääkäri diagnosoi sairauden esitietojen, mahdollisten oireiden sekä verinäytteen eli ns ACTH-testin ja usein lisäksi veren insuliinipitoisuuden mittauksen perusteella. ACTH-testillä mitataan aivolisäkkeen tuottaman hormonin (ACTH) pitoisuutta verenkierrossa. Tämä hormoni on normaalistikin koholla hevosen ollessa sairas. Mikäli hevosella on esimerkiksi kaviokuume, tulisi ennen testin tekemistä odottaa, kunnes oireet ovat hellittäneet. On myös huomioitava, että hormonipitoisuudet vaihtelevat vuodenajoittain ja alkavan taudin saakin parhaiten kiinni elo-lokakuussa, jolloin terveiden ja sairastuneiden yksilöiden hormonipitoisuudet eroavat selkeimmin toisistaan.

Mikäli testin tulos on negatiivinen, mutta hevosen oireet tai sairaushistoria puoltavat sairautta, voidaan tehdä ns ACTH-stimulaatiotesti. Tässä hevosesta otetaan ensin ACTH-lepoarvo. Tämän jälkeen eläinlääkäri antaa hevoselle TRH-hormonia ja ottaa uuden ACTH näytteen tämän jälkeen. Sairastuneilla hevosilla ACTH-pitoisuus nousee terveitä hevosia korkeammaksi kakkosnäytteessä ja testillä voidaan saada kiinni hevosia, jotka ovat vasta taudin alkuvaiheessa. Vaihtoehtoisesti voidaan toistaa lepo-ACTH-testi 3-6 kk kuluttua ja/tai syksykuukausina. Testin toistaminen kannattaa, jotta sairastuneet yksilöt löydettäisiin jo taudin alkuvaiheessa, jolloin lääkitys voidaan aloittaa jo ennen kuin hevosella ilmenee voimakkaampia oireita.

48427624_1092952347549999_1847551105169358848_o.jpg