Joulukalenterin 22. luukku

Hevoselle herkkuja maltillisesti. Joulun lähestyessä olisi mukava myös antaa hevosen herkutella, tämän osalta on kuitenkin muistettava muutama asia. Hevosen suolisto on mm sen normaaliflooran takia herkkä ruokinnan muutoksille. Joulun kunniaksi annettu suurempi heinä- tai väkirehuannos, voi aiheuttaa hevoselle ähkyn. Suurentunut heinämäärä yhdistettynä monesti joulunajan kevyempään liikuntaan lisää erityisesti ummetusähkyn riskiä. Kun taas äkillisesti nostettu väkirehu annos, voi sen suuren hiilihydraatti määrän takia aiheuttaa muutoksia suoliston mikrobikantaan ja aiheuttaa niin kaasun kertymistä kuin ripulia sekä pahimmillaan paksusuolen tulehduksen (minkä vakavin seuraus on endotoksemia ja kaviokuume). Hevoselle ei myöskään kannata antaa ihmisten herkkuja, kuten suklaata tai piparia, ne eivät ole hevoselle sopivia. Mikäli hevosta haluaa jouluna muistaa on turvallisin vaihtoehto tutut herkut kuten porkkana, omena ja kuivattu leipä (ei leipää karies hevoselle). Näitäkin tosin tulee tarjota kohtuuden rajoissa, vain muutama kappale kerrallaan.

48958865_1092326120945955_1227885481539141632_n.jpg