Joulukalenterin 21. luukku

Headshaking ja elektroakupunktio. Headshaking on syndrooma, jossa hevonen heiluttaa tai ravistaa päätään holtittomasti ja/tai yrittää hangata nenäänsä jatkuvasti. Oireita esiintyy erityisesti hevosta liikuttaessa, mutta jotkut hevoset oireilevat myös levossa. Hevonen voi heiluttaa päätään monesta syystä, mutta yleisin niistä on kipu. Kivun taustalla voi olla ontuma, selkäkipu, mahahaava, hiekkakeräymä, hammasongelma yms, mitkä pyritään poissulkemaan tutkimuksissa. Mikäli oireilulle ei löydy selittävää syytä, puhutaan headshaking-oireyhtymästä.Tässä oireyhtymässä hevosen pään ravistelu johtuu kolmoishermon yliaktiivisuudesta, hevosesta tuntuu kuin ampiainen kiipeäisi nenää pitkin. Kolmoishermon kipureaktion voi saada aikaiseksi eri asiat eri hevosilla, mm kylmä tai kuuma ilma, pöly, paine ja allergiat. Toiset hevoset reagoivat valoon samoin oirein.

Jo v 2014 julkaistiin ensimmäinen tutkimus kuvaten oireyhtymän hoitoa sähköstimulaation avulla (ns EquiPENS-hoito). Sama tutkijaryhmä (Roberts V) on julkaisemassa uutta tutkimusta, jossa 158 hevosesta hieman yli puolet (53%) vastasi EquiPENS-hoitoon. Viime vuonna julkaistiin vastaavanlainen hoitomuoto, jossa kolmoishermoa stimuloidaan elektroakupunktiolla. Tutkimus oli pieni, käsittäen vain 6 hevosta, mutta kaikki 6 hevosta vastasivat annettuun hoitoon. Hyvinkään Hevossairaala tarjoaa elektroakupunktiota hoitona hevosilla, joilla head shaking-oireiden uskotaan johtuvan kolmoishermon yliaktiivisuudesta.

Roberts VLH, Patel NK, Tremaine WH. Neuromodulation using percutaneous electrical nerve stimulation for the management of trigeminal-mediated headshaking: A safe procedure resulting in medium-term remission in five of seven horses. Equine Vet J. 2016:48(2):201-4

Devereux S. Case Report Electroacupuncture as an additional treatment for headshaking in six horses. Equine vet. Educ 07/11/2017.

20181221_081155.jpg