Joulukalenterin 20. luukku

Tiesitkö, että tamma kantaa varsaa keskimäärin 11 kuukautta. Synnytyksen lähestyessä tamman utare kasvaa ja siihen muodostuu noin vuorokautta ennen varsomista vahatipat. Vastaavanlaiset merkit aiemmin tiineyden aikana, etenkin viimeisellä kolmanneksella, voivat olla merkki istukkatulehduksesta eli plasentiitista. Plasentiitin tyypillisempiä oireita ovat ennenaikainen utareen kasvu sekä erite vulvasta, vain harvoin siihen liittyy kuumetta. Plasentiitilla, etenkin hoitamattomalla, voi olla vakavat seurauksen, sikiö voi abortoitua, tamma voi synnyttää ennenaikaisesti tai syntyvä varsa voi olla vakavasti sairas, kun istukka ei tulehduksen takia toimi normaalisti. Plasentiitti voidaan todeta tammalla kliinisten oireiden, ultraäänitutkimuksen ja verinäytteiden perusteella. Sairautta hoidetaan antibiootilla, tulehduskipulääkityksellä sekä hormonihoidolla. Istukkatulehdukseen sairastuneen tamman varsa on ns riskivarsa, jonka syntymistä sekä ensimmäisiä elinvuorokausia tulee valvoa tarkemmin ja joilta suositellaan tutkittavaksi vasta-aineet vuorokauden iässä. Toisin kuin ihmisen, tamman istukka ei läpäise vasta-aineita, jonka takia vasta-ainerikkaan terninmaidon saanti on varsalle ensisijaista.

IMG_906.jpg