Joulukalenterin 19. luukku

Hevosen mahahaava syndrooma käsittää haavaumat mahalaukun sarveisosassa sekä rauhasmahan alueella. Sarveismahan haavaumien syntymekanismi on hyvin tunnettu; rauhasmaha tuottaa jatkuvasti mahahappoa, joka pääsee nousemaan ylöspäin ja vaurioittamaan sarveismahan aluetta, esim liikunnan aiheuttaman lihasten ja rintakehän puristuksen seurauksena. Erityisesti kovatehoisen treenin on todettu, juuri julkaistussa tutkimuksessa, lisäävän sarveismahan haavaumien riskiä. Rauhasmahan haavaumien syntymekanismia ei taas täysin tunneta. Juuri julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että liikuntakertojen määrällä oli vaikutusta rauhasmahan haavojen syntyyn. Yli 6 krt/vkossa treenaaminen sekä vastikään kilpaileminen lisäsivät riskiä saada haavaumia juuri tälle alueelle. Liikuntasuoritus voi hetkellisesti heikentää mahalaukun verenkiertoa, mikä voi olla merkitsevää rauhasosan haavaumien synnyssä. Kilpailemisen vaikutus voi taas johtua stressistä, täyttä syntymekanismia tämän taustalla ei tiedetä, mutta stressi voi vaikuttaa mm hevosen syömiskäyttäytymiseen. Ruokinnan osalta voimakkaalla väkirehuruokinnalla voi olla vaikutusta haavaumien syntyyn; voimakas väkirehuruokinta muuttaa jonkin verran mahan pH:ta ja vie korsirehulta tilaa ja voi näin edesauttaa haavojen syntyä. Koska sarveis-ja rauhasmahan haavaumien syntymekanismit eivät ole samanlaiset, on myös niiden hoitoon käytetyissä lääkityksissä eroja.

Pedersen SK, Cribb AE, Windeyer MC, Read EK, French D, Banse HE. Risk factors for equine glandular and squamous gastric disease in show jumping warmbloods. Equine Vet J. 2018: 50(6): 747-751.

IMG_919.jpg