Joulukalenterin 17. luukku

Tiesitkö, että paksusuolen hiekkakertymät ovat yksi tyypillisempiä syitä ähkylle. Hevonen saa suolistoonsa hiekkaa maasta ruuan mukana tai suoraan hiekkaa syömällä. Syitä hiekan syönnin taustalla ei vielä tunneta. Hiekka kerääntyy paksusuolen alimpiin osiin, jossa se aiheuttaa jatkuvaa ärsytystä paksusuolen seinämään. Tyypillisempinä oireina nähdään vetinen uloste, painon menetys sekä ähkyoireet, joskus oireena voidaan myös havaita liikkumishaluttomuutta. Pahimmillaan paksusuolen hiekkakertymä voi johtaa vakavaan ähkyyn ja jopa suolen repeämiseen. Hiekkaa voidaan lähteä poistamaan suolistosta joko syöttämällä hevoselle kotona psylliumia tai letkuttamalla hevoselle psylliumia ja laksatiivina toimivaa magnesiumsulfaattia. Etenkin jos hiekkakertymä on suuri, on suositeltavaa, että hiekan poisto tehdään klinikalla, sillä hevonen voi kipeytyä hiekan lähtiessä liikkeelle. Suomessa tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että hiekan poisto on tehokkainta letkutushoidolla, tämä hoito poisti paremmin hiekkaa kuin suun kautta annettu psyllium tai yksistään hiekan syömisen estäminen. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 4 päivän psyllium ja magnesiumsulfaatti letkutuksilla hiekka poistui 75% tutkimukseen osallistuneilta hevosilta. Hiekan poiston lisäksi on tärkeää ehkäistä hiekan syönti jatkossa esim käyttämällä hevosella kuonokoppaa, muuttamalla tarhan pohjaa sekä tarjoamalla ruuat muualta kuin maasta. Nämä tutkimukset ovat Suomesta kollegoidemme tekemiä 😊

Niinistö K, Ruohoniemi M, Freccero F, Raekallio M. Investigation of the treatment of sand accumulations in the equine large colon with psyllium and magnesium sulphate. Vet J. 2018:238:22-6.

Kaikkonen R, Niinistö K, Lindholm T, Raekallio M. Comparison of psyllium feeding at home and nasogastric intubation of psyllium and magnesium sulfate in the hospital as a treatment for naturally occuring colonic sand (geosediment) accumulations in horses: a retrospective study. Acta Vet Scand: 2016: 58(1):73.

IMG_28.jpg