Joulukalenterin 16. luukku

Hevosillakin esiintyy kariesta. Perifeerisellä karieksella tarkoitetaan hampaan syöpymää hampaan ympärillä ja infundibulumin karieksella hampaan sisäosan syöpymistä. Syöpymä syntyy happoa tuottavien bakteerien käyttäessä ruuan sokereita fermentoimiseen. Perifeerisen karieksen merkittävin haitta on hammasta ympäröivien kudosten tulehtuminen ja diasteeman (suurentunut hammasväli) syntyminen. Hampaan sisäosan karies voi taas halkaista hampaan ja tulehduttaa hammasjuuren. Perifeerinen karies on hyvin yleistä hevosilla, tutkimusten perusteella sitä esiintyy jopa puolella hevosista. Aiemmin on todettu, että heinän happamuus lisää hampaiden syöpymistä, säilöheinän merkitystä karieksen riskitekijänä ei ole kuitenkaan pystytty tutkimuksissa todistamaan. Uuden tutkimuksen mukaan heinän sokeripitoisuudella on merkitystä, hevosilla, jotka söivät sokeripitoisempaa heinää (ns oaten hay), todettiin enemmän perifeeristä kariesta. Sama havainto todettiin hevosilla, jotka joivat sadevettä. Sadeveden ph on matalampi kuin vesijohtoveden. Miten omistajana voi ehkäistä perifeerisen karieksen syntymistä; vähentämällä ruokinnasta sokeripitoisia ruokia, huuhtelemalla suuta, leivän ja hampaiden pinnoille tarttuvat namit voi korvata esim porkkanalla, hevosen hampaita voi myös yrittää harjata, lisäksi on tärkeää tarkistaa hampaat säännöllisesti sillä muut hammasongelmat kuten diasteemat ovat karieksen riskitekijöitä.

Jackson K, Kelty E, Tennant M. Equine peripheral dental caries: An epidemiological survey assessing prevalence and possible risk factors in Western Australian horses. Equine Vet J. 2018: 50(1):79-84.

48419193_2199025203684933_21633389492699136_n.jpg