Joulukalenterin 15. luukku

Hevonenkin voi sairastaa astmaa. Tiesitkö, että nykyään käytetään nimitystä hevosten astma (”equine asthma syndrome”), hevosen sairastaessa nuorilla hevosilla esiintyvää tulehduksellista hengitystiesairautta (IAD) tai puhkuria (RAO). Tyypillisiä oireita astmalle ovat pitkään kestänyt satunnainen tai jatkuva yskä, heikentynyt rasituksen sietokyky, mahdollinen sierainvuoto sekä pahimmillaan hengitysvaikeudet. Tauti todetaan kliinisten oireiden, hengitysteiden tähystyksen ja hengitystie-näytteen perusteella sekä poissulkemalla muut mahdolliset hengitystiesairaudet. Kliinisten oireiden ja löydösten perusteella astma voidaan luokitella lievä, kohtalainen tai vakava-asteiseksi. Sairauden hoito vaatii monesti sekä suunkautta otettavat että inhaloitavat lääkkeet sekä ympäristöolosuhteiden muuttamisen mahdollisimman pölyttömäksi. Lääkityksellä saadaan hoidettua sairauden akuutti vaihe, mutta ympäristömuutoksilla saadaan hevonen pidettyä akuutin vaiheen jälkeen oireettomana tai vähäoireisena.

IMG_625.jpg