Joulukalenterin 14. luukku

Hevosten liikalihavuus on kasvava ongelma. Metabolinen syndrooma on ihmisten kakkostyypin diabetesta muistuttava sairaus, jota tavataan lihavilla hevosilla. Sairaudelle tyypillisiä ulkoisia merkkejä ovat rasvan kertyminen kaulaan ja hännän tyveen. Toisinaan ulkoiset merkit jäävät huomaamatta ja tilanteeseen havahdutaan vasta hevosen sairastuessa kaviokuumeeseen. Kaviokuumeen lisäksi lisääntynyt paino kuormittaa hevosen niveliä ja rasvaa kertyy ulkoisten osien lisäksi sisäelimiin. Tamman ylipainolla voi olla myös vaikutusta varsan kehityshäiriöiden (OCD) syntyyn. Metabolisen hevosen hoidossa on ensisijaista hevosen laihduttaminen. Tärkeintä laihdutuksessa on, että omistaja sitoutuu ruokinnan muutoksiin sekä liikunnan lisäämiseen. Kuinka sitten lähteä laihduttamaan hevosta: Lihavalle hevoselle tarjotaan korsirehun lisäksi vettä ja hyvälaatuista vitamiini-kivennäisseosta. Karkearehun määrän tulisi olla 1,5% elopainosta/vrk, määrä tulisi jakaa useampaan ruokintakertaan (mielellään 4-5 krt). Heinän sokeripitoisuus tulisi olla alle 100g/kg ka, tarvittaessa heinä tulee liottaa vedessä sokeripitoisuuden alentamiseksi. Ruokintaa täydennetään karkearehuun sopivalla kivennäis +/- vitaaminirehulla, vettä tulee olla vapaasti saatavilla. Liikunnan osalta hevosen tulisi olla päivittäin riittävästi ulkona, jossa hevonen voi liikkua vapaasti. Ideaalisti hevosta tulisi liikuttaa lisäksi vähintään 30 min/pv (kunnon kohotus aloitetaan vähitellen hevosen suoritustaso ja tämän hetkinen kunto huomioiden), liikunta parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Tutkimuksessa hevoset laihtuivat 6,8 % elopainostaan (500 kg hevoselta n 34 kg pois) ja niiden insuliiniherkkyys parani huomattavasti jo kuuden viikon aikana. Toisinaan oman hevosen ylipaino voi olla vaikeata huomata, kannattaakin pyytää eläinlääkäriä arvioimaan seuraavan käynnin yhteydessä hevosen kuntoluokka sekä tarvittaessa tehdä suunnitelma hevosen laihduttamista varten.

CM McGowan, Dugdale AH, Pinchbeck GL, Argo McG. Dietary restriction in combination with a nutraceutical supplement for the management of equine metabolic syndrome in horses. Vet J. 2013: 196(2):153-9.

Robles M, Nouveau E, Gautier C, Mendoza L, DuBois C, Dahirel M, Lagofun B, Aubriére M-C, Lejeune J-P, Caudron I, Guenon I, Viguie´C, Wimel L, Chavatte-Palmer P. Maternal obesity increases insulin resistance, low-grade inflammation and osteochondrosis lesions in foals and yearlings until 18 months of age. Published Plos One January 26, 2018.

48374917_1152957398206825_1569695909715902464_n.jpg