Elektroakupunktio head shaking- syndrooman hoitona

Nämä ovat niitä hetkiä jotka tekevät tästä työstä niin mahtavan! Liinu on kärsinyt head shaking-oireista vuodesta 2012 aina talvikuukausien ajan. Kaikki muut mahdolliset syyt on suljettu pois ja hoidettu joten diagnoosiksi varmistui kolmihermosärky. Liinu oireilee hankaamalla nenää etujalkaan, jopa laukassa, joten hevosella ei ymmärrettävästi ole voinut ratsastaa. Liinun omistaja päätti antaa meidän kokeilla hoitaa Liinua elektroakupunktiolla. Tämä on menetelmä, jonka tarkoitus on ikäänkuin turruttaa kolmihermokipu. Liinu sai kaksi hoitokertaa ja toisen hoitokerran jälkeen hevosella pystyy ratsastamaan kaikissa askellajeissa ❤️

Headshaking on syndrooma, jossa hevonen heiluttaa tai ravistaa päätään holtittomasti ja/tai yrittää hangata nenäänsä jatkuvasti. Oireita esiintyy erityisesti hevosta liikuttaessa, mutta jotkut hevoset oireilevat myös levossa. Hevonen voi heiluttaa päätään monesta syystä, mutta yleisin niistä on kipu. Kivun taustalla voi olla ontuma, selkäkipu, mahahaava, hiekkakeräymä, hammasongelma yms, mitkä pyritään poissulkemaan tutkimuksissa. Mikäli oireilulle ei löydy selittävää syytä, puhutaan headshaking-oireyhtymästä.Tässä oireyhtymässä hevosen pään ravistelu johtuu kolmoishermon yliaktiivisuudesta, hevosesta tuntuu kuin ampiainen kiipeäisi nenää pitkin. Kolmoishermon kipureaktion voi saada aikaiseksi eri asiat eri hevosilla, mm kylmä tai kuuma ilma, pöly, paine ja allergiat. Toiset hevoset reagoivat valoon samoin oirein.

Jo v 2014 julkaistiin ensimmäinen tutkimus kuvaten oireyhtymän hoitoa sähköstimulaation avulla (ns EquiPENS-hoito). Sama tutkijaryhmä (Roberts V) on julkaisemassa uutta tutkimusta, jossa 158 hevosesta hieman yli puolet (53%) vastasi EquiPENS-hoitoon. Viime vuonna julkaistiin vastaavanlainen hoitomuoto, jossa kolmoishermoa stimuloidaan elektroakupunktiolla. Tutkimus oli pieni, käsittäen vain 6 hevosta, mutta kaikki 6 hevosta vastasivat annettuun hoitoon. Hyvinkään Hevossairaala tarjoaa elektroakupunktiota hoitona hevosilla, joilla head shaking-oireiden uskotaan johtuvan kolmoishermon yliaktiivisuudesta.

eletroakupunktio.JPG