Joulukalenterin 12. luukku

Ota porkkanajumppa tavaksi. Tutkimuksissa on todettu, että säännöllinen porkkanajumppa kehittää hevosen selkää stabiloivia ja korsettilihaksiin kuuluvia multifidus-lihaksia. Jumpan todettiin kasvattavan lihasten kokoa sekä tasoittavan niiden välistä epäsymmetriaa, kun harjoituksia tehtiin 5 toistoa päivässä ja 5 kertaa viikossa 3 kuukauden ajan. Jumppa on hyödyllinen kaikille, liikkeet vahvistavat kattavasti keskivartalon syviä lihaksia, parantavat hevosen kehonhallintaa sekä toimivat venytyksinä. Varsinaista hevospilatesta siis. Ota porkkanajumppa rutiiniksi. Liikkeet tulee tehdä niin, että hevonen on mahdollisimman rauhallinen ja pyrkiä ylläpitämään liike muutaman sekunnin ajan, tee jokaista liikettä 5 toistoa. Tässä muutama liike:

1. Leuka-rintaan
2. Leuka etupolvien välistä taaksepäin
3. Leuka etuvuohisten välistä taaksepäin
4. Leuan ja kaulan ojentaminen mahdollisimman pitkälle eteenpäin
5. Ohjataan leukaa, kaulaa taivuttamalla, kohti satulavyön aluetta, toistetaan molemmin puolin
6. Ohjataan leukaa, kaulaa taivuttamalla, kohti lonkkakyhmyä, toistetaan molemmin puolin
7. Ohjataan leukaa, kaulaa taivuttamalla, kohti kintereitä, toistetaan molemmin puolin

Stubbs NC, Kaiser LJ, Hauptman J, Clayton HM. Dynamic mobilisation exercise increase cross sectional area od muscular multifidus. Equine Vet J. 2011: 43(5): 522-9.

IMG_398.jpg