Joulukalenterin 11. luukku

Tiesitkö, että oreilla/ruunilla on enemmän hampaita kuin tammoilla. Aikuisella hevosella on yleensä 36-40 hammasta. Pysyvistä hampaista 12 on etuhampaita ja 24 poskihampaita. Tämän lisäksi etenkin oreilla/ruunilla on lisäksi kulmahampaat, joita tammoilla on harvemmin. Näiden pysyvien hampaiden lisäksi hevosilla voi olla myös pienet ns sudenhampaat, jotka yleensä poistetaan nuorena. Kaiken kaikkiaan hevosella voi siis olla, mikäli kaikki sudenhampaat ovat puhjenneet, jopa 44 hammasta. Varsalla voi syntyessään olla jo ensimmäiset maitoetuhampaat tai ne voivat puhjeta ensimmäisten elinpäivien aikana. Maitoposkihampaat seuraavat perässä ja alkavat puhjeta ensimmäisten viikkojen aikana ja ovat yleensä puhjenneet 3 kuukauden ikään mennessä. Maitohampaita on kaiken kaikkiaan 24. Maitohampaat vaihtuvat pysyviin 2,5- 5 vuoden iässä riippuen hampaasta. 

Viimeisten vuosien aikana hevosten hammashoito on tehnyt suuria harppauksia eteenpäin, mutta aihe on edelleen ajankohtainen ja uutta tutkimustietoa saadaan jatkuvasti. Lue lisää hevosten hammashoidoista ja sairauksista nettisivuiltamme: https://www.hyvinkaanhevossairaala.fi/hammassairaudet/.

IMG_690.jpg