Joulukalenterin 10. luukku

Toisinaan tutkimusten kohteena ovat hevoslääkärit itse. Englannissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin hevoseläinlääkäreille työssä tapahtuvia hevosperäisiä työtapaturmia. Tutkimuksen mukaan työtapaturmia tapahtuu eniten perustoimenpiteissä, kuten esim ontumatutkimuksissa sekä hammashoidossa. Tyypillisin onnettomuuden syy oli hevosen potku (49 %), muita raportoituja tapaturmia olivat etujaloilla ”lyöminen”, ”lyttääminen”, pureminen, jalan päälle astuminen sekä eläinlääkärin päälle kaatuminen. Pienimmistä vaurioista selvisi yleensä mustelmilla ja haavoilla, pahimmat vauriot syntyivät hevosen potkun osuessa jalkaan, päähän tai käteen, jolloin raportoitiin mm murtumia sekä tajuttomuutta. Laskennallisesti tapaturmia sattui kyselyyn vastanneille eläinlääkäreille 3 vuoden ja 7 kuukauden välein. Kaikkien hevosten kanssa työskentelevien ja harrastavien on tärkeää minimoida mahdolliset riskitekijät ja muistaa turvalliset työtavat.

Parkin TDH, Brown J, MacDonal EB. Occupational risks of working with horses: A questionnaire survey of equine veterinary surgeons. Equine Vet Educ. 2018:30(4):200-5.

IMG_64.jpg