Joulukalenterin 9. luukku

Tiesitkö, että hevosen ruoansulatuskanava on hyvin pitkä. Yksistään mahalaukun jälkeen alkavan ohutsuolen pituus on keskimäärin 25 metriä (vaihtelu 10-30 m). Ohutsuolen jälkeen tuleva umpisuoli on n 1,2 m mittainen ja sen tilavuus voi olla jopa 30 litraa. Paksusuolen kokonaispituus on taas keskimäärin 6-7 m ja se jakautuu kahteen osaan: ensimmäisenä tulevaan ns isoon kooloniin, jonka tilavuus voi olla jopa 50-60 litraa sekä tämän jälkeen tulevaan pienempään ns pikku kooloniin. Ruoansulatuskanavan pituus voi siis olla mahalaukun jälkeen jopa 38 metriä. Huikean pituuden lisäksi ruoansulatuskanavan halkaisija vaihtelee suoliston eriosissa, erityisesti paksusuolessa on kapeampia ja leveämpiä kohtia, mitkä ovat juurikin tyypillisiä paikkoja ummetukselle. Nämä seikat huomioiden ei ole ihme, että ruoansulatuskanavan vaivat ovat hevosilla yleisiä.

IMG_181.jpg