Joulukalenterin 3. luukku

Tiesitkö, että hevosen silmät ovat ainutlaatuiset niiden suuren koon ja sijaintinsa takia. Pään sivuilla olevien silmien avulla hevonen näkee laajasti ympärilleen jättäen kuitenkin pienen sokean alueen niin suoraan hevosen eteen kuin taakse. Silmien sijainti ja suuri koko ei ainoastaan ole etu, vaan se tekee myös silmät, hieman ulkonevana rakenteena, alttiiksi vaurioille. Akuuttien vaurioiden lisäksi hevosilla esiintyy myös muita silmäsairauksia. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan silmäsairaudet voivat olla luultua yleisimpiä yli 15-vuotiailla hevosilla. Oireet voivat olla hankalasti havaittavissa ja jäädä sen takia huomaamatta, vaikka silmätutkimuksessa näkyisikin jo muutoksia. Mikäli siis epäilet, että ikääntyvällä hevosellasi voisi olla puutteita näkökyvyssä tai hevosella on toistuvia lieviä silmäoireita (kuten esim eritys), kannattaa silmät tarkastaa silmäsairauksien poissulkemiseksi.

Malalana F, McGowan TW, Ireland JL, Pinchbeck GL, McGowan CM. Prevalence of owner-reported ocular problems and veterinary ocular findings in a population of horses aged ≥15 years. Equine Vet J. First published: 06 August 2018.

IMG_494.jpg