Joulukalenterin 4. luukku

Pääntauti on hevosilla esiintyvä erittäin tarttuva hengitystieinfektio. Taudin aiheuttaja on Streptococcus equi subsp equi- bakteeri. Taudille on ominaista paiseiden muodostuminen leuanalusimusolmukkeisiin sekä korkea kuume ja sierainvuoto. Tautia tavataan etenkin nuorilla hevosilla, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla hevosilla. Vaikka bakteeri elää hevosessa, säilyy se myös hetken aikaa ympäristössä. Tänä vuonna tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että bakteeri voi säilyä pitkään etenkin kylmässä ja kosteassa ympäristössä, pidempään kuin aiemmin on oletettu (jopa kuukauden). Tämä on hyvä huomioida, mikäli tautia tavataan tallilla. Ympäristöstä bakteeri voidaan tuhota desinfektioaineilla.

Durham AE, Hall YS, Kulp L, Underwood C. A study of the environmental survival of Streptococcus equi subspecies equi. Equine Vet J. 2018:50(6):861-4.

https://www.evira.fi/…/esitteet/elaimet/hevosen_paantauti_0…

20181201_170232.jpg