Joulukalenterin 7. luukku

Hevonen, tuotantoeläin? Eläinlääkinnän kannalta hevonen on tuotantoeläin niin kauan, kun sitä ei ole poistettu elintarvikeketjusta. Tämä tarkoittaa, että hevoselle saa lähtökohtaisesti käyttää vain tuotantoeläimille hyväksyttyjä lääkeaineita sekä tietyin poikkeusehdoin hevoselle hyväksyttyjä 6 kuukauden varo-ajan omaavia lääkkeitä. Toisinaan hevosen hoidossa voi olla kuitenkin tarpeen käyttää myös lääkkeitä, joita ei ole sallittu tuotantoeläimille. Näiden lääkkeiden käyttö aiheuttaa elinikäisen teuraskiellon ja hevosen poistamisen elintarvikeketjusta. Eläinlääkäri tekee merkinnän teuraskiellosta sekä pidemmän varo-ajan omaavien lääkkeiden käytöstä hevosen passiin. Tämän takia on tärkeää, että hevosen passi on mukana asioidessa hevossairaalassa tai eläinlääkärin käydessä kotitallilla. Huomioitavaa on myös, että passi täytyy olla mukana hevosta kuljettaessa. Hevosen omistaja voi myös itse poistaa hevosen elintarvikeketjusta allekirjoittamalla passista kyseisen kohdan ja toimittamalla passin tämän jälkeen Hippokseen.

IMG_858.jpg